Blogger AdSense Maceraları Bölüm 1- Kayıt

Değerli blog yazarı buralara uğradıysan belli ki bir bloğun var ve hiçbir şey yapmadan Larry Page kadar para kazanmak istiyorsun ya da yeni Zuckerberg sensin. Öncelikle dur bakalım senin bloğun reklam alacak kadar değerli mi? 

Adsense reklamlarına kayıt olmak için Google amcanın kapısını çalmadan önce şu kurallara uyuyor musun bir kontrol et. Kurallara uymuyorsan zaten kayıt olamazsın. Sonra vay efenim "Adsense kayıt olamıyorum", "Bloğum neden kabul edilmiyor?" diye çözüm aramaya çalışırsın.

Kurallara uygun içeriğin varsa kayıt olmak 2dk, reklamların görünmesi 1 veya 2 gün sürecek. Uymuyorsan insanları boşuna uğraştırma Google’yi kandıramazsın. Hadi çok uyanıksın 1-2 kere kandırdın yakalarsa kulağından tavana asar, bir daha o siteyle, reklam sokağına giremez hale gelirsin.


İçeriğim Adsense’ye Uygun Mu?

1-Pornografi, yetişkinlere uygun içerik. 
Seksüel içerik internet alemin de prim yapıyor olabilir ama Google reiz bir mahalle abisi edasıyla ağırlığını koyar ve bu tarz uyanık pazarlamacı taktiklerinde kendi sokağında asla müsaade etmez.

2-Şiddet, nefret dolu konuşma, ağır küfür, zorbalık veya birey ya da gruba zarar verilmesini savunan benzer içerikler.
Hepimiz insanız sende tuttun nasılsa internette yazdıklarımdan bana bir şey olmaz dedin. Sağa sola saldırdın, klavye delikanlılığının raconunu sen kestin. Olmadı. Google abin sana bunu yakıştırmadı, efendi olacaksın ciğerini yiyeceksin. ;)

3-Bilgisayar korsanlığı, program kırma, kötü amaçlı yazılım, istenmeyen yazılım.
Korsanlığı, program kırmayı anladık peki bu yazılımın kötü amaçlı olduğunu nerden anlayacağız?
Aslında çok basit: kullanıcıları yanıltan yazılımlar olmayacak. Örnekse sitene bir yazılım koydun ve öyle inandırıcı anlattın ki “kullanıcıyı o programı indirirse armut tadı alacağına” inandırdın. Adam indirdi aha ne çıksa ağzına ayva tadı geliyor. Bide damağına yapıştı mı? Etrafta su da yok. Herkesin başına gelen şu olayları hatırla; bir şeye tıkladım sürekli aynı site çıkıyor, ne yapsam silemiyorum acayip reklamlar doluştu, format mı attırsam galiba virüs bulaştı. Şimdi sende kendi kullanıcına böyle bir ayvayı armut görünümünde yedirdiğini sanıyorsun ya. Adam sürekli senin sitene girmek zorunda kalacak falan. İşte adsense açısından ayvayı sen yedin. Google’ın gözüne görünme.

4-Yasa dışı uyuşturucu, bira veya sert alkollü içecek, tütün veya tütünle ilgili ürünler, reçeteli ilaçlar, silah veya mühimmat satışı, tez veya ödev satışı.
Blogda bunların satışını yapmıyorsundur herhalde, yok yok yapmazsın. Yapıyorsan da yürü git bide reklam peşinde koşuyor. Töbe töbe. Adam baron çıktı Rıza baba.

5-Nesli tükenmekte olan türlerden elde edilen ürünlerin tanıtımını ve reklamını yapan ve bu ürünlerin satışını teşvik eden içerik.
Bu kural hassasiyet içerir. Aslında bu kuralı ihlal eden ünlülerin falan isimlerini Google silse tamamen on numara olmaz mı? Neyse efenim Google nesli tükenmekte olan kaliteli içeriğe sahip web sayfalarını sever, korur, kollar ama bu durumdaki canlılara yapılan bu haksızlığa sessiz kalmaz reklamınızı keser.

Bütün bu kurallara uyan içeriğe sahip bir bloğa sahipseniz reklam almak gerçekten 2dk’nızı alacak. İşin en zor kısmı: kaliteli ve özgün içeriğe sahip olmak. Artık para kazanmaya hazırsınız.


blogger adsense kayıt, hızlı onay

Adsense’ye Kayıt Aşamasında Yapılması Gerekenler

Hemen blogger hesabımızı açıyoruz. İstatistikler’in hemen altında Kazançlar diye bir bölüm var ona tıklayıp Adsense alt bölümünden talimatları takip ediyoruz. Doğru bilgiler vermeye özen gösterin zira ilerde ödeme alırken başınıza dert açmasın. Kayıt oldunuz artık onay beklediğinize dair bilgi notu görüyorsunuz. Yukarıda size söylediklerimi dinlediniz mi yoksa okumadan alt kısma mı geçtiniz şimdi Google benim yerime sizin bloğunuzu denetleyecek.


AdSense Hızlı Onay Almak İçin Yapılması Gerekenler

1-Öncelikle basit bir yol olması açısından Blogger hesabınızdan Kazançlar kısmına gelin AdSense bölümünden Blog'da reklam göster kısmını Evet olarak seçip reklamın görünmesini istediğiniz yeri belirleyip Ayarları kaydet deyin. 

Sonra kontrol panelinizin Yerleşim bölümünde AdSense isimli gadget göreceksiniz. Buradan reklam boyutunuzu düzenleyebilir. Gadget ekle kısmından yeni AdSense reklamları ekleyebilir. Google AdSense hesabınıza giriş yaparak Reklamlarım - Reklam Birimleri - Yeni Reklam Birimi kısmından istediğiniz şekilde reklam oluşturup kodunu Gadget ekle - HTML/JavaScript Gadget kısmına yapıştırarak ekleyebilirsiniz. Bu aşamada çok fazla birim oluşturmanıza gerek yok sonra istediğiniz kadar değişiklik, ekleme, çıkarma yapabileceğinizi unutmayın.

Şimdi bloğunuzu kontrol ederseniz belirlediğiniz alanlar boş görünecek. Bunu niye yaptık? Boş bir reklam birimi oluşturduk, amacımız Google yetkililerine alacağımız reklamı nerede yayınlayacağımızı önceden göstererek zaman kazanmak. Mail gelsin sonra yaparım diyorsanız siz bilirsiniz.

2-Hızlı onay almak için yapılması gereken bir sonraki adım elbette kaliteli içerik üretmeye devam etmek. Onay sürecinde beklemenize gerek yok, özgün içerik üretmek onay sürecinize olumlu yansıyacaktır. Dur ben reklamı bir alayım yeni yazılarımdan deliler gibi para kazanacam diye düşüyorsanız, sakin olmalısınız bu iş kesinlikle sabır işi bunun hep farkında olun. Sabırla kaliteli içerik üretin, kandırmayın, insanları yanıltmayın. 


Google AdSense’den 2 Günde Reklam Aldım

Yukarda size ifade ettiğim şeyleri bir yerden uydurmadım, daha birkaç gün önce bizzat yaşadım. Bu şekilde akşam AdSense’ye başvurumu yaptım. Sabahına ilk onayı aldım. İçerik incelemesiyle ilgili ikinci onay ise yine bir gün sonra geldi. Ne mail attım, ne formlara yazdım, ne gizlilik sayfası falan oluşturdum. Bir baktım benim blogda reklam var. Şaşırıp hesabıma girdim AdSense mail atmış reklamların gösterilmeye başladığına dair. Hafızam kötü ve zamanları yanlış hatırlıyorum diyelim en fazla reklamların görünmesi 2 gün sürdü diyebiliriz.


AdSense Reklamları Gösterilmeye Başladıktan Sonra
Öncelikle şunu asla unutmuyoruz başvurunuzu yaparken uymanız gereken kurallar geçerliliğini koruyacak ve Google sizi sürekli denetlemeye devam edecek. Reklam aldıktan sonra uymanız gereken kurallar azalmadı aksine arttı. 



AdSense Onaydan Sonra Uyulması Gereken Kurallar

1- Google reklamlarının aldığı tıklamaların, kullanıcıların hakiki ilgisinden kaynaklanması gerekir. Her ne sebeple olursa olsun, kendi reklamlarınızı tıklamanız yasaktır. 
Bu kurala çok dikkat etmelisiniz, burada Google reklam verenin yanıltılmasına asla müsamaha göstermeyecektir.  Dedim ya bende yakın zamanda reklam aldım diye. Bloğa yoruma cevap vermek için girdim. Bide baktım tam aradığım bir konunun reklamı var. İçim gitti ama tıklayamadım. Meraktan çatladım. Google’dan reklam alıyorsanız bu kurala hep dikkat etmelisiniz. 


2- Yayıncılar, diğer kişilerden kendi reklamlarını tıklamalarını isteyemez veya tıklama almak için hiçbir aldatıcı uygulama yöntemi kullanamaz.
En önemli kurallardan biriside bu asla insanların reklamları tıklamasını teşvik edemezsiniz. Google bunu anında tespit edecektir. Unutmayın istatistiki verilerden tutunda bir sürü argoritmayı gözeten Google böyle aldatıcı bir durumu hemen fark edecektir. Aldatıcı olmadığını var sayalım yine de insanları teşvik edemezsiniz bakın Google özellikle ne diye uyarmış: "Reklamları tıklayın", "bizi destekleyin", "bu bağlantıları ziyaret edin" gibi ifadelerle veya benzer bir üslup kullanarak, kullanıcıları Google reklamlarını tıklamaya teşvik edemez.


Son olarak “AdSense program politikaları” hep başucu kitabı gibi yanınızda bulunmalı, atacağınız adımlarda sürekli dikkatli davranmalısınız. Şunu hep aklınızda tutun adsense kuralları özünde hep şunu söyler: dürüst ol, yanıltma! Kullanıcılarınıza ilgilenmediği reklamı tıklatmaya çalışmaz, değişik yöntemlerle yapay tıklamalar oluşturmaz, AdSense’yi dolandırmaya kalkmazsanız bir ömür mutlu yaşarsınız. Aksi durumda formlarda “banlandım ! banlandım!” şeklinde başlıklar açarsınız da iş işten çoktan geçmiş olabilir.


Buraya kadar okuyan kaldı mı? Bilmiyorum. Eğer sesimi duyan varsa; 
AdSense reklam yerleşimi?
Bloğuma reklam yerleşimimi nasıl yaptım?
Blogger AdSense reklamları yazı içine nasıl yerleştirilir?
Blogger yazı başlığının altına ve yazının sonuna nasıl reklam eklenir?
Ana sayfada veya sadece yazı içinde reklam gösterimi nasıl yapılır?
Adsense reklamı blogger yazı sayfasının üst kısmında sağına ve soluna nasıl eklenir?
Tüm yazıların içinde reklam nasıl gösterilir? 
Tek-tek popüler yazılara reklam yerleşimi nasıl yapılır?
Özetle A’dan Z’ye Blogger’da reklam yerleşimi hakkında bir rehber hazırlıyorum. Rehberi inceleyerek istediğiniz kadar kombinasyon yapabileceksiniz. Rehberi hazırlamak biraz sürebilir ama dediğim gibi talep olursa neden olmasın. Herkesin işine yarasın. Takipte kalın. :) 

12 yorum:

  1. Blogumuzda istemediğimiz reklamları engelleyebiliyor muyuz? Örneğin ben bloğumda, basur kremi; selülitli, şişman yarı çıplak bir kadın ya da kıllarıyla başı dertte olan bir adam görüntüsü istemem :) Bazı reklamlar çok basit tasarlanıyor ve hoş görünmüyor bence.

    YanıtlaSil
  2. @Dilek Eren Tabi ki bu mümkün. Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki reklamlar genelde kullanıcılar sizin bloğunuza ne arayarak gelmişse ona göre görünür. Aksi durumlar da olabilir: alakasız reklamlar gibi.

    İstemediğiniz reklamları Google AdSense hesabınıza giriş yaparak "Reklamlara izin ver & reklamları engelle" bölümünden düzenleyebilirsiniz. Hatta işlemleri nasıl yapmanız gerektiğiyle ilgili klavuzlar da aynı bölümde mevcut. Bu konuda içiniz rahat olsun. :)

    YanıtlaSil
  3. diğer yazıları da merakla bekliyorum:)

    YanıtlaSil
  4. Adsense den para kazanmak kişisel bloglar için hayal gibi.Tık başına giden bir sistem işe yaramıyor maalesef:(

    YanıtlaSil
  5. @Fatma Başaran Efenim çok bekletmemeye çalışacağım. Benimde her zaman faydalanacağım bir rehber hazırlamak çok faydalı olacak.

    @Kitap Cumhuriyetim Aslında hayal değil ama beklenti bu noktada çok önemli. İçeriği ve tıklanma oranı düşük bir kişisel blog sahibi bu yöntemle zengin olacağını düşünürse dediğiniz gibi yanılacaktır ama daha özgün konularda güncel bilgi üreten bir blog iyi kötü bir şeyler kazana bilir. Yazıda da bahsettim bu olay tamamen sabır işi. Kısa yoldan zengin olma yöntemi değil sabırla üreterek belli bir süre sonra karşılığını alabileceğini düşünüyorum. Bu kadar karamsar olmayın lütfen. :)

    YanıtlaSil
  6. Aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler. ..

    YanıtlaSil
  7. Adsız14:28

    Ben de yarin basvuracagim. Birkac gundur arastiriyordum bu yazi iyi denk geldi. Yalniz ben kullanicinin genel olarak aradigi icerige gore degil de kendi yazimin icerigine uygun bir reklam gorunmesini istiyorum. Hobi yazisiysa ona yonelik, kitap yazisiysa ona yonelik bir reklam. Bunu ayarlamanin bir yolu var mi?

    YanıtlaSil
  8. @Şahin Shirin Erdem Rica ederim.

    @Masal Yıldızı
    Dediğinizi yapmak epey zor diyebilirim. Onun için Google AdSense yerine tek tek reklam verenlerle anlaşmak bir çözüm olabilir.

    İkinci bir çözüm yine reklamları engelle bölümünü kullanarak ilgisiz kategorileri kapatabilir, ilgisiz reklam ağlarını engelleyebilirsiniz. Bunu bile yapsanız istediğiniz gibi olacağına inanmıyorum çünkü reklamları hala AdSense seçip gönderecek. Siz sadece alanı, alanın sayfadaki konumunu ve gösterilmesini istemediğiniz reklamları belirleyebilirsiniz.

    Bide şunu önemle hatırlatmam gerekir eğer reklamla içeriğiniz ayırt edilmiyorsa bu AdSense hesabınızın engellenmesine neden olabilir. Lütfen yerleşiminizi yaparken şu kurala dikkat edin:Reklamları taklit etmek için içeriği biçimlendirmeye izin verilmez. İçerik reklamlara çok benzer bir şekilde biçimlendirilmiştir ve içerik ile reklamları ayırt etmek zordur. Bu uygulamaya izin verilmez. AdSense yerleşim politikalarını inceleyerek örnekler görebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  9. Bizde zorlanmamıştık kayıt yaptırırken.Dediğiniz gibi kurallara uymayanı hiç affetmiyorlar direk kulak tavana asılıyor :)) Bazı kendini kurnaz zanneden arkadaşlardan biliyorum.

    YanıtlaSil
  10. @Besparasiz Blog
    Efenim o kurnaz zannedenlerin çoğu banlanıp banlanıp yeni hesap açmanın peşinde. Yav arkadaş işini dürüst yap belli ki kandıramazsın demi. :) Azcık düşünse google gibi bir şirketin ücretsiz olarak dağıttığı servisleri bile ne kadar gelişmişken, en çok önem verdiği AdSense hizmetini kim bilir nasıl özelliklerle koruyor değil mi?

    YanıtlaSil
  11. gerçekten başarılı olmuş başarılarınızın devamını dileirm

    YanıtlaSil
  12. 1 yıldır blogumda reklam yayınlıyorum kazanç 25 tl :) Güler misin ağlar mısın? Okumadık makale kalmadı piyasada. Reklam yerlerini değiştirdim ebatları değiştirdim. Hassas reklam ayarlarını değiştirdim. Tıkandı baba gibi kaldık ortada. Sıf blogu canlı gösteriyor diye kaldırmıyorum reklamları. :)

    Bundan sonra ne olur onu da pek bilmiyorum.

    YanıtlaSil

Lütfen eleştirinin sınırlarını zorlayın.
Yorumlama biçimi:Anonim'i seçerek isimsiz yorum yapabilirsiz.
Spam içeren yorum yayınlanmaz.Örn;küfür,hakaret,reklam,vb.
Yorum gönderildikten sonra yorum üzerindeki bütün haklar sitenindir.
Yorum gönderen herkes yukardaki yönergeyi onayladığını kabul ve ilan eder.